Politierechter: van geldboete tot celstraf

U bent gedagvaard voor een zitting bij de Politierechter. Lees hier meer over de Politierechter, en over wat u kunt verwachten als u bent gedagvaard om voor de Politierechter te verschijnen .

De Politierechter is de Enkelvoudige Strafkamer van de Rechtbank. Er worden eenvoudige strafzaken behandeld. Anders dan de Kantontrechter, die over overtredingen oordeelt, gaat het bij de Politierechter over misdrijven. Het kan bijvoorbeeld gaan om verkeersmisdrijven, zoals rijden onder invloed, doorrijden na een ongeval of rijden tijdens een ingevorderd of ongeldig verklaard rijbewijs. Ondanks dat het om eenvoudige zaken gaat, kan de Politierechter stevige straffen opleggen, varierend van geldboetes tot aan celstraf aan toe. Maar ook zaken zoals bijvoorbeeld mishandeling, diefstal of valsheid in geschrift kunnen door de Politierechter worden behandeld. De Politirechter kan maximaal 1 jaar gevangenisstraf opleggen, maar ook taakstraffen, rijontzeggingen en geldboetes of een combinatie van straffen.

Gang van zaken Politierechter

Strafzaken bij de Politierechter verlopen volgens een vast patroon. Beroept u zich op uw zwijgrecht, of kunt u beter antwoord geven op vragen die u worden gesteld?

U wordt verdacht van een stafbaar feit en bent uitgenodigd voor een zitting bij de rechter. Deze uitnodiging heet een dagvaarding. Daarin staat vermeld waar en wanneer uw zaak wordt behandeld en van welk strafbaar feit of strabare feiten u wordt verdacht. Het is aan te raden om direct na ontvangst van een dagvaarding al contact op te nemen met een advocaat. Hij kan uw strafdossier en strafblad inzien en samen met u een inschatting maken van wat u kunt verwachten.

Bij aanvang van de zitting zal de rechter eerst onderzoeken wie er verschenen is en dan tegen u zeggen dat u niet verplicht bent om op vragen antwoord te geven (zwijgrecht) en dat u goed moet opletten. U kunt van tevoren met uw advocaat bespreken of het nuttig is van uw zwijgrecht gebruik te maken of dat het verstandiger is om met de rechter in gesprek te gaan.

Rijbewijsingevorderd.nl: toonaangevend en succesvol

Verkeersrechtadvocaat Ronald Kool begon in 2005 zijn speciale website ‘Rijbewijsingevorderd.nl’. Sindsdien heeft 'Rijbewijsingevorderd.nl' heel veel zakelijke rijders weer snel op weg geholpen. Wilt u ook snel weer rijden? Neem dan vandaag nog contact op 085 401 76 33 of gebruik het formulier op de contactpagina.

Meer weten?

Neem eens contact op of bel:
085 401 76 33
of buiten kantooruren:
06 17 09 17 10