Straf rijden onder invloed
Wanneer u rijdt onder invloed zoals bijvoorbeeld met teveel alcohol op, pleegt u een strafbaar feit. In dit geval zelfs een misdrijf. Doorgaans levert dat een langdurige rijontzegging en een forse geldboete op.
Gerelateerd: Wanneer ben je je rijbewijs kwijt?
Problemen op uw werk, dreigend verlies van inkomen en ook spanningen in de privésfeer zijn dan het gevolg. Toch is dat geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten. Bel: 085 401 76 33
Rijbewijs eerder terug? Het kan!
Wat zijn dan de straffen bij rijden onder invloed? Die straffen lopen uiteen van een geldboete tot een rijontzegging en in ernstige gevallen kunt u zelfs een taakstraf opgelegd krijgen. Wilt u weten wat u te wachten staat? Bel dan vrijblijvend met één van onze specialisten.
Zij kunnen niet alleen een inschatting maken van wat u te wachten staat, maar ook van de mogelijkheden om het rijbewijs eerder terug te krijgen na rijden onder invloed. In de meeste gevallen kregen onze clienten hun rijbewijs aanzienlijk eerder terug en hoefden zij het rijbewijs later, bij de behandeling van de strafzaak, ook niet meer in te leveren.
Een extra reden om tijdig de hulp van onze advocaten in te roepen. Bel 085 401 76 33
Rijden onder invloed: uitslag ademanalyse
Hoe lang u niet mag rijden na onder invloed gereden te hebben is afhankelijk van de uitslag van de ademanalyse. Maar ook de vraag of u eerder een boete of veroordeling heeft gehad en van wat uw persoonlijke omstandigheden zijn.
Wij kunnen samen met u een inschatting maken van wat u te wachten staat. Hoe lang u uw rijbewijs volgens de richtlijnen kwijt zult zijn leest u op de pagina straffen bij rijden onder invloed elders op deze website. Met de hulp van onze specialisten kan vaak worden bereikt dat een veel lagere straf wordt opgelegd.
Neem daarom contact met ons op zodat wij ook u kunnen helpen. Wij hielpen in de afgelopen 20 jaar al meer dan duizend mensen zoals u met succes het rijbewijs eerder terug te krijgen.
Straffen rijden onder invloed: factoren
Rijontzegging, geldboete maar ook taakstraf mogelijk bij rijden onder invloed.
Welke straffen u voor rijden onder invloed kunt verwachten, hangt af van de vraag hoeveel u heeft gedronken en of er in het verleden al eens eerder sprake van vervolging wegens alcohol in het verkeer is geweest.
Ook is van belang of er sprake is geweest van een gewone verkeerscontrole of dat u betrokken bent geraakt bij een ongeval, waarbij alcohol in het spel is. Ook wanneer er ongelukken met letsel of dodelijke afloop gebeuren, terwijl er sprake is van teveel alcohol of een grove snelheidsovertreding, zijn de sancties zwaarder.
In het laatste geval worden ook gevangenisstraffen opgelegd gecombineerd met een langdurige rijontzegging. Ook taakstraffen, oplopend tot 240 uur, worden dan regelmatig door de rechter voor rijden onder invloed opgelegd. De ontzegging rijbevoegdheid kan dan zelfs voor vele jaren worden uitgesproken. Kijk in onze kennisbank voor meer informatie over straffen na rijden onder invloed.
Invordering rijbewijs? Kom snel in actie!
Laat de haalbaarheid van uw zaak nu onderzoeken. Je
telefonische intake is 100% gratis.
Sancties rijden onder invloed: van geldboete tot gevangenisstraf
De straffen lopen uiteen van een geldboete tot zelfs gevangenisstraf. Bij een lichte overtreding van de alcohol-verkeerswetgeving worden nog geldboetes opgelegd, variërend van € 300 tot € 650. Naarmate het adem/alcoholgehalte stijgt, wordt ook ontzegging van de rijbevoegdheid opgelegd.
Aanvankelijk eerst nog een voorwaardelijke rijontzegging, maar als de promillages hoger geworden, komt al snel een onvoorwaardelijke rijontzegging in beeld. Deze kan variëren van 6-12 maanden. In extreme gevallen kan de rechter zelfs een rijontzegging van jaren opleggen.
Als er sprake is van een ongeval met letsel of dodelijke afloop werkt het strafverhogend als de bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde, of veel te hard reed. De sancties voor rijden onder invloed of een snelheidsovertreding, zijn dan veel hoger dan wanneer er geen sprake is van een ongeval. De assistentie van een advocaat is dan bittere noodzaak.
Diverse redenen voor invorderen rijbewijs
Als u een gemotoriseerd voertuig bestuurt, moet u aan de geldende verkeersregels voldoen. Dit geldt voor auto’s, motoren, brommers en ook tractors. Brengt u verkeersveiligheid ernstig in gevaar, dan mag de politie uw rijbewijs invorderen. Dit kan in de volgende situaties:
- U hebt een alcoholgehalte in uw bloed van meer dan 1,3 promille. Voor beginnende bestuurders is dit 0,8 promille.
- U vertoont gevaarlijk rijgedrag.
- U weigert mee te werken aan een alcoholonderzoek (blaastest of bloedonderzoek).
- U rijdt 50 kilometer per uur of meer harder dan toegestaan. Op de bromfiets is de norm 30 kilometer per uur of meer te hard.
Bij een invordering van uw rijbewijs, stuurt de politie uw rijbewijs binnen 3 dagen naar de Officier van Justitie. Die beslist binnen 10 dagen of u uw rijbewijs terugkrijgt of dat hij wordt ingehouden. De beslissing mag de Officier van Justitie ook na die 10 dagen meedelen.Heeft u 10 dagen na de invordering van uw rijbewijs nog niets gehoord? Dan zegt dat niets over de eventuele inhouding van uw rijbewijs. Mogelijk is de beslissing op tijd genomen, maar is het aan u nog niet medegedeeld.Let op! Rijbewijs kwijt? Dan heeft u maar één kans om een krachtig bezwaarschrift, of klaagschrift, in te dienen. Doe het daarom meteen goed. Het voorkomt dat u mogelijk maanden niet mag rijden. Bel ons voor hulp bij het opstellen van het klaagschrift: 085 401 76 33
Klaagschrift ingevorderd rijbewijs
Als uw rijbewijs ingevorderd is, kunt u daartegen een klaagschrift indienen. Mensen die dat zelf doen, krijgen vaak het bericht dat het is afgewezen. Dat is natuurlijk een gemiste kans: een klaagschrift moet in één keer goed zijn. Er is geen herkansing!
Klaagschrift ingevorderd rijbewijs moet in één keer goed zijn
Als uw rijbewijs is ingevorderd kunt u naar de rechter stappen. Die beoordeelt dan of het rijbewijs terecht door de politie is ingevorderd en door de Officier van Justitie is ingehouden.
U stuurt het klaagschrift in, omdat u uw ingevorderde rijbewijs eerder terug wil krijgen. Laat dat klaagschrift opstellen aan ons over, want wij weten:
- exact wat er in het klaagschrift moet staan
- waar het moet worden ingediend
- welke stukken eventueel moeten worden bijgevoegd
- wat er precies gebeurt als het klaagschrift door de rechtbank wordt behandeld
- welke vragen worden gesteld en welke antwoorden daar het beste bij passen
Ook kunnen wij u voorbereiden op de situatie dat de Officier van Justitie geen boodschap heeft aan uw argumenten. Het indienen van een klaagschrift en vooral het verlenen van bijstand op de zitting is dan ook werk voor specialisten. Want u krijgt maar één kans. Als u die kans mist, kan het zomaar nog maanden duren voordat u weer mag rijden. Dus: is uw rijbewijs ingevorderd en wilt u het sneller terug? Bel 085 401 76 33.
Eerder rijbewijs terugkrijgen
Het is mogelijk om uw rijbewijs eerder terug te krijgen. Behalve het overschrijden van de 10 dagen termijn zijn er nog andere redenen waarom u uw rijbewijs eerder terug kunt krijgen.
We onderzoeken voor u bijvoorbeeld of bij de invordering van uw rijbewijs aan alle wettelijke spelregels is voldaan. Zijn er fouten gemaakt in het onderzoek? Dan is de kans groot dat u uw rijbewijs eerder terugkrijgt.
Voorkom dat u maandenlang niet mag rijden. Neem nu contact met ons op. En bedenk dat elke dag die u langer wacht ons minder effectief maakt. De procedure neemt namelijk best veel tijd in beslag en elke dag telt. Wilt u ook weer snel rijden? Bel 085 401 76 33.
Contact opnemen
Rijbewijs ingevorderd door de politie? Stel hieronder uw vraag.