Strafbeschikking

Rijbewijs snel terug
Rijbewijs snel terug

De strafbeschikking is een betrekkelijk nieuwe manier om eenvoudige strafzaken af te wikkelen zonder tussenkomst door de strafrechter. Niet de rechter maar Justitie legt de straf aan u op. Juist nu er geen onafhankelijke rechter aan te pas komt, is het van belang dat u zich laat bijstaan door een advocaat zodat uw rechten worden gewaarborgd. Bel: 085 4017633

Wat is een strafbeschikking?

Het Openbaar Ministerie maakt steeds vaker gebruik van de mogelijkheid zelf strafzaken af te doen door het uitvaardigen van een Strafbeschikking. In plaats van dat de rechter zich over uw strafzaak buigt en de straf bepaalt, doet de Officier van Justitie aan u een strafvoorstel.

Wanneer u bijvoobeeld een snelheidsovertreding heeft begaan of heeft gereden onder invloed van alcohol, kan de Officier van Justitie besluiten de zaak niet aan de strafrechter voor te leggen, maar kan hij een voorstel te doen om de zaak met u af te wikkelen door middel van het opleggen van een Strafbeschikking.

Strafbeschikking in de praktijk

In de praktijk gaat het vaak zo: U heeft bijvoorbeeld een stevige snelheidsovertreding begaan of gereden onder invloed van alcohol of een ander strafbaar feit gepleegd. Na verloop van tijd ontvangt  u van de Officier van Justitie per post een brief met daarin een uitnodiging om te verschijnen op een zogenaamde OM-zitting. (OM staat voor Openbaar Ministerie).

U kunt zich tijdens zo’n zitting laten bijstaan door een advocaat. De Officier van Justitie zal u op de betreffende dag een strafvoorstel doen. Voor een stevige snelheidsovertreding betekent dat al snel twee tot vier maanden rijontzegging.

Als u met een dergelijke straf kunt leven, tekent u een formulier, waarna u van de Officier van Justitie de Strafbeschikking ontvangt. Meestal heeft u nog twee weken bedenktijd. Deze Strafbeschikking heeft dezelfde status als een vonnis. U moet zich strikt aan de inhoud houden. Bovendien levert de Strafbeschikking u doorgaans ook een strafblad op.

 • Mijn dank voor uw professionele begeleiding! Een staaltje van efficiency die ik tot dusver niet heb mogen ervaren. Daarbij werd de persoonlijke toon zeker niet uit het oog gelaten. De analyse die mr. Kool voorafgaandelijk aan de zitting met mij heeft besproken, bleek uiteindelijk inderdaad door het OM te zijn overgenomen.

  Johannes, Venray
 • Toen mijn rijbewijs werd ingevorderd, zat ik in zak en as. Gelukkig bracht een collega mij in contact met de advocaten van Rijbewijsingevorderd.nl. Binnen twee weken kon ik weer rijden! Super tevreden.

  Henk (48) Zelfstandig Schildersbedrijf Amsterdam
 • Rijbewijs terecht ingevorderd en als het aan OvJ lag voor minimaal 7 maanden. Dankzij Ronald Kool binnen 3 weken een raadkamerzitting en door een goede voorbereiding en sterke argumentatie mijn rijbewijs (voorlopig) terugontvangen. Hierdoor heb ik mijn werk niet hoeven verliezen maar een tweede kans gekregen.

  L Amstelveen
 • Mijn Complimenten voor de uitstekende hulp! Mijn rijbewijs zou ik door een snelheidsovertreding voor de termijn van 6 maanden kwijt zijn, omdat dit een 2e
  overtreding is, is het zo goed als onmogelijk om mijn rijbewijs direct terug te krijgen. Meneer Kool heeft dit met sterke punten weten terug te draaien naar 2 maanden. Dat betekent dus dat ik mijn baan mag houden! Zeker een advocaat die je naast je wilt hebben.

  A.G. Amerzoden
 • Ronald Kool en Ellen Tjebbes van Rijbewijsingevorderd.nl hebben mij geweldig geholpen met het terugkrijgen van mijn rijbewijs. De Officier wilde het rijbewijs 4 maanden inhouden. Uiteindelijk had ik het na een paar weken al terug. Goede bereikbaarheid, ook in het weekend. Super tevreden!

  Han D. Amsterdam
 • Ontzettend fijn laagdrempelig contact en een duidelijke professionele aanpak, wat veel rust geeft. Het was voor mij fijn om af en toe ruggenspraak te hebben gehad op momenten dat ikzelf even niet goed wist hoe ik met de situatie moest omgaan en wat ik ongeveer zou kunnen verwachten. De meest ‘sterke’ verhalen had ik allemaal wel gehoord van collega’s en kennissen en iedereen had wel een (broodje-aap)verhaal waar ik niet altijd door werd gerustgesteld. Het heeft allemaal veel indruk op mij gemaakt, maar ik ben steeds op mijn gemak gesteld. Dankzij Kool Advocatuur is alles nog met een sisser afgelopen en heb ik mijn rijbewijs veel eerder teruggekregen dan ik had verwacht.

  Randy, Heerhugowaard

Niet eens met het voorstel

Uiteraard kan het voorkomen dat u zich helemaal niets kunt voorstellen bij het voorstel dat u van de Officier van Justitie heeft ontvangen. U heeft uw auto bijvoorbeeld hard nodig voor uw werk. Of u vindt dat u geen strafbaar feit heeft gepleegd of geen straf heeft verdiend. In dat geval zou een rijontzegging of een ander soort straf in uw ogen niet terecht zijn.

U kunt in dat geval aangeven niets te voelen voor het voorstel. Wanneer uw rijbewijs ingevorderd is, krijgt u dan geen Strafbeschikking. In plaats daarvan zal het OM besluiten uw zaak alsnog aan de strafrechter voor te leggen en de rechter vragen u te veroordelen tot de straf die eerder aan u is voorgesteld of tot een hogere straf.

Hopelijk zal de rechter uw persoonlijke omstandigheden laten meewegen bij het bepalen van de straf en aan u geen of een lagere straf opleggen.

Invordering rijbewijs? Kom snel in actie!

Laat de haalbaarheid van uw zaak nu onderzoeken. Je
telefonische intake is 100% gratis.

Waarom advocaat bij strafbeschikking?

Omdat het niet een onafhankelijke rechter is die u straft, maar de Officier van Justitie, is het zeer aan te raden een advocaat in te schakelen die u in dit proces bijstaat en adviseert.

De raadsman kan inschatten of het voorstel dat u van de Officier van Justitie heeft ontvangen reeel is of dat u mogelijk meer gebaat bent bij een behandeling door de strafrechter. Onze advocaten van hebben ruime ervaring in het verlenen van juridische bijstand in strafzaken en kunnen u als geen ander adviseren wanneer uw rijbewijs ingevorderd is.

Heeft u een Strafbeschikking ontvangen of een uitnodiging gehad om daarover te komen praten met de Officier van Justitie? Aarzel dan niet en bel met 085 401 7633 voor onafhankelijk advies.

Rijbewijs ingevorderd

Contact opnemen

Rijbewijs ingevorderd door de politie? Stel hieronder uw vraag.

Let op: wij behandelen geen CBR-zaken en vragen over verkeersboetes.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.