Ingevorderd rijbewijs gaat niet na 10 dagen terug

Het Openbaar Ministerie heeft een aantal jaren geleden haar beleid fors aangescherpt om rijden onder invloed strenger aan te pakken. Na invordering van het rijbewijs bent u dit, als u niks doet, sowieso enkele maanden kwijt. Bovendien geldt er een puntenstelsel. Als u binnen vijf jaar twee keer tegen de lamp loopt, raakt u het rijbewijs meestal definitief kwijt. Twee geel, is rood! Ofwel de recidiveregeling ernstige verkeersdelicten.

Als u zich schuldig maakt aan rijden onder invloed dan wordt dit vastgelegd in uw Justitiële Documentatie een duur woord voor uw strafblad. De eerste alcoholgerelateerde overtreding levert u automatisch een eerste strafpunt op.

Tweede strafpunt op rijbewijs
Bij een tweede strafpunt wordt het rijbewijs van rechtswege ongeldig. Dat betekent dat u opnieuw theorie- en praktijkexamen moet doen. Ook moet u worden gekeurd door een arts van het CBR.

U krijgt een tweede strafpunt als u binnen vijf jaar, nadat de vorige overtreding door de rechter of officier van justitie onherroepelijk is afgedaan, opnieuw onder invloed van alcohol wordt gepakt. Het adem-alcohol-gehalte moet die tweede keer 570 ugl of hoger zijn. Meer weten: Bel 085 401 76 33

Ook weigering ademanalyse telt mee.
Het puntensysteem is niet alleen van toepassing op het rijden onder invloed van alcohol; ook het weigeren van medewerking aan een alcoholonderzoek levert na onherroepelijke afdoening een strafpunt op. Het puntensysteem geldt alleen voor het rijden onder invloed van alcohol en geldt voor zowel ervaren als beginnende bestuurders.

Gepakt voor rijden onder invloed?
Wanneer u door de politie bent aangehouden voor rijden onder invloed, is het raadzaam een advocaat te raadplegen. Neem contact met ons op voor hulp door een in het verkeersrecht gespecialiseerde  advocaat.

Vrijwel altijd inhouding rijbewijs

Per 1 juni 2011 wordt, wanneer uw rijbewijs ingevorderd is door de politie, het doorgaans automatisch ingehouden door de Officier van Justitie. Voor die datum werd het rijbewijs in de regel teruggegeven als de snelheidsovertreding niet meer bedroeg dan 70 kilometer per uur of de uitslag van de ademanalyse lager was dan 785 uG/l. Na 1 juni betekent "invorderen door de politie" in principe ook "inhouden door de Officier van Justitie". Gerekend moet worden op tenminste twee maanden bij snelheid en vier maanden bij een alcoholdelict. Naarmate de ernst van de overtreding kan de inhouding langer gaan duren.

Puntenstelsel bij alcoholdelicten: twee maal geel is rood.

Vanaf 1 juni 2011 geldt ook de recidiveregeling (puntenstelsel) voor iedereen die veroordeeld wordt voor het rijden met alcohol op. Wie die binnen vijf jaar na een eerdere onherroepelijke afdoening opnieuw wordt betrapt met een promillage hoger dan 1,3 ‰ raakt het rijbewijs van rechtswege kwijt.

Oftewel 2x geel is rood. De houder is verplicht om het rijbewijs in te leveren bij de RDW. Om weer in het bezit te komen van een geldig rijbewijs, moet een volledig rijexamen worden afgelegd en voldaan worden aan medische geschiktheidseisen.

Ik dacht dat ik mijn ingevorderde rijbewijs na 10 dagen weer terug zou krijgen. Rijbewijsingevorderd.nl vertelde dat ik actie moest ondernemen omdat ik mijn rijbewijs anders maanden kwijt zou zijn". Eduard T. (46) vertegenwoordiger telecombedrijf.

Rijbewijsingevorderd.nl: toonaangevend en succesvol

Verkeersrechtadvocaat Ronald Kool begon in 2005 zijn speciale website ‘Rijbewijsingevorderd.nl’. Sindsdien heeft 'Rijbewijsingevorderd.nl' heel veel zakelijke rijders weer snel op weg geholpen. Wilt u ook snel weer rijden? Neem dan vandaag nog contact op 085 401 76 33 of gebruik het formulier op de contactpagina.

Meer weten?

Neem eens contact op of bel:
085 401 76 33
of buiten kantooruren:
06 17 09 17 10