Rijbewijs kwijt door alcohol? De ademanalyse en de weigering

Ronald Kool op 2 september 2016 | Reageer

Wie rijdt onder invloed van alcohol moet meedoen aan een ademanalyse. Heb je veel teveel alcohol gedronken dan kun je je rijbewijs kwijt raken. Wat zijn de spelregels en wanneer is er sprake van een weigering?

De politie houdt regelmatig alcoholcontroles. Soms wordt er gebruik gemaakt van een zogenaamde fuik. Alle automobilisten en vaak ook berijders van scooters en bromfietsers, worden dan staande gehouden en onderworpen aan een ademtest. Maar het is ook mogelijk dat de pollitie tijdens een surveillance ziet dat een auto slingert of betrokken is geraakt bij een ongeval. Ook dat kan een reden zijn voor een alcoholcontrole. De bestuurder moet dan op straat kort adem uitblazen in een apparaatje dat aangeeft of er een vermoeden is van alcoholgebruik. Dit is een voorlopig selectiemiddel. Geeft het apparaatje een P dan kan de bestuurder doorijden. Bij een A of F-indicatie is er het (sterke) vermoeden dat er teveel alchol in het spel is. De bestuurder wordt dan aangehouden en moet mee naar het bureau of plaatsnemen in een bus waarin een ademanalyseapparaat staat.

De bestuurder mag niet meteen aan een ademanalyse worden onderworpen. Is er op straat door de politie gevorderd mee te werken aan de voorlopoge ademtest, dan moet de politie vanaf dat moment 20 minuten wachten voordat met de ademanalyse mag worden begonnen. Is die vordering niet gedaan, dan moet 20 minuten worden gewacht na het eerste contact dat de politie met de verdachte had. Als advocaat kijk ik altijd meteen in het proces verbaal of de tijdstippen wel kloppen.

Als de politie de 20-minuten termijn niet in acht heeft genomen, moet dat in alle gevallen leiden tot vrijspraak. Ook het aantal keren dat mag worden geblazen, is beperkt. Ik maak in mijn praktijk regelmatig mee dat de politie vindt dat een verdachte heeft geweigerd aan de ademanalyse mee te doen, terwijl de verdachte zegt dat hij wel heeft meegewerkt maar dat het niet lukte om een goed resultaat te bereiken. Is er sprake van een medische reden, dan kan de politie besluiten tot een bloedonderzoek. Ook daarvoor gelden weer bijzondere regels. Denkt de politie dat de verdachte de test saboteert, dan maakt de verbalisant een proces verbaal van weigering op. Bent u onderworpen aan een ademanalyse of heeft u geweigerd? Neem dan contact op voor meer informatie.

Reageer

Rijbewijsingevorderd.nl: toonaangevend en succesvol

Verkeersrechtadvocaat Ronald Kool begon in 2005 zijn speciale website ‘Rijbewijsingevorderd.nl’. Sindsdien heeft 'Rijbewijsingevorderd.nl' heel veel zakelijke rijders weer snel op weg geholpen. Wilt u ook snel weer rijden? Neem dan vandaag nog contact op 085 401 76 33 of gebruik het formulier op de contactpagina.

Meer weten?

Neem eens contact op of bel:
085 401 76 33
of buiten kantooruren:
061709 1710