Veroordeeld worden op de verklaring van één agent. Kan dat zomaar? | Blog | Rijbewijsingevorderd.nl

Veroordeeld worden op de verklaring van één agent. Kan dat zomaar?

Ronald Kool op 18 augustus 2016 | Reageer

Wie te snel rijdt, loopt het risico op een ingevorderd rijbewijs. Maar kunt u op basis van de verklaring van één agent worden veroordeeld? Het antwoord leest u hierna.

In mijn  praktijk krijg ik vaak de vraag of je op basis van de verklaring van één agent kunt worden veroordeeld. Ik zal u meteen het antwoord geven: "Ja, dat kan!". De verbalisant heeft bij zijn indiensttreding een ambtseed of -belofte afgelegd. Maakt hij een proces verbaal op, dan doet hij dat "Op ambtseed". Dat betekent dat hij naar waarheid verklaart en zelfs het risico loopt zich aan een misdrijf schuldig te maken, als hij opzettelijk een verklaring aflegt die in strijd is met de waarheid. Desondanks is er vaak onbegrip als cliënten vinden dat de verklaring van de politie mogelijk niet klopt. Snelheidsovertreders verlangen een uitdraai van het laserapparaat waarmee hun snelheid is vastgesteld. Zo´n uitdraai bestaat niet. Simpelweg omdat de uitslag van de snelheidsmeting alleen op het display van de lasergun is af te lezen. Sommige agenten maken een foto van die display, maar verplicht is dat niet.

Ook als de snelheidsovertreding wordt vastgesteld door met een gewone politieauto achter een snelheidsovertreder aan te rijden, wordt de agent op zijn woord geloofd. Ik heb zelfs weleens een bevriende en terzake deskundige politieman als getuigedeskundige mee naar de zitting van het Gerechtshof genomen. Hij legde aan de rechter uit dat de manier waarop zijn collega de snelheid had gemeten, echt niet kon kloppen. De afstand waarover de auto was achtervolgd was veel te kort, de gebruikte tussenafstand deugde niet en ook aan andere eisen was niet voldaan. Toch hield het Hof vast aan het proces verbaal: "Op ambtseed, dus correct". De cliënt werd veroordeeld, maar kreeg een fors lagere straf dan bij de Kantonrechter. Dat dan weer wel! Meer weten? Bel 085 - 401 7633

Reageer

Rijbewijsingevorderd.nl: toonaangevend en succesvol

Verkeersrechtadvocaat Ronald Kool begon in 2005 zijn speciale website ‘Rijbewijsingevorderd.nl’. De aanleiding was dat nogal wat van de zakelijke klanten van Kool te maken kregen met een ingevorderd rijbewijs. Sindsdien heeft 'Rijbewijsingevorderd.nl' heel veel zakelijke rijders weer snel op weg geholpen. Het kantoor werkt samen met een aantal streng geselecteerde advocaten door heel Nederland en is behalve toonaangevend ook zeer succesvol.

Meer weten?

Neem eens contact op of bel:
085 401 7633
of buiten kantooruren:
06 17 09 17 10