Rijden onder invloed straf
Wanneer u met teveel alcohol op aan het verkeer deelneemt, pleegt u een strafbaar feit, in dit geval zelfs een misdrijf. Aan onze advocaten wordt vaak gevraagd: “Wat zijn de straffen bij rijden onder invloed?” Die straffen lopen uiteen van een geldboete tot een rijontzegging en zelfs taakstraf. Om te weten wat u te wachten staat, belt u met onze medewerkers. Afhankelijk van wat er is gebeurd, een eventuele eerdere boete of veroordeling en uw persoonlijke omstandigheden, kunnen zij u vertellen wat u waarschijnlijk te wachten staat. Hoe lang u uw rijbewijs kwijt kunt zijn en wat de straffen bij alcohol en verkeer zijn, vindt u op deze pagina van deze website. Of bel naar 085 1307 033 voor een adviesgesprek.
Straffen rijden onder invloed: factoren
Rijontzegging, geldboete maar ook taakstraf mogelijk bij rijden onder invloed.
Welke straffen u voor rijden onder invloed kunt verwachten, hangt af van de vraag hoeveel u heeft gedronken en of er in het verleden al eens eerder sprake van vervolging wegens alcohol in het verkeer is geweest. Ook is van belang of er sprake is geweest van een gewone verkeerscontrole of dat u betrokken bent geraakt bij een ongeval, waarbij alcohol in het spel is. Ook wanneer er ongelukken met letsel of dodelijke afloop gebeuren, terwijl er sprake is van teveel alcohol of een grove snelheidsovertreding, zijn de sancties zwaarder. In het laatste geval worden ook gevangenisstraffen opgelegd gecombineerd met een langdurige rijontzegging. Ook taakstraffen, oplopend tot 240 uur, worden dan regelmatig door de rechter voor rijden onder invloed opgelegd. De ontzegging rijbevoegdheid kan dan zelfs voor vele jaren worden uitgesproken. Kijk in onze kennisbank voor meer informatie over straffen na rijden onder invloed.
Invordering rijbewijs? Kom snel in actie!
Laat de haalbaarheid van uw zaak nu onderzoeken. Je
telefonische intake is 100% gratis.
Sancties rijden onder invloed: van geldboete tot gevangenisstraf
De straffen lopen uiteen van een geldboete tot zelfs gevangenisstraf. Bij een lichte overtreding van de alcohol-verkeerswetgeving worden nog geldboetes opgelegd, variërend van € 300 tot € 650. Naarmate het adem/alcoholgehalte stijgt, wordt ook ontzegging van de rijbevoegdheid opgelegd. Aanvankelijk eerst nog een voorwaardelijke rijontzegging, maar als de promillages hoger geworden, komt al snel een onvoorwaardelijke rijontzegging in beeld. Deze kan variëren van 6-12 maanden. In extreme gevallen kan de rechter zelfs een rijontzegging van jaren opleggen. Als er sprake is van een ongeval met letsel of dodelijke afloop werkt het strafverhogend als de bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde, of veel te hard reed. De sancties voor rijden onder invloed of een snelheidsovertreding, zijn dan veel hoger dan wanneer er geen sprake is van een ongeval. De assistentie van een advocaat is dan bittere noodzaak.
Contact opnemen
Rijbewijs ingevorderd door de politie? Stel hieronder uw vraag.