Wanneer raak ik mijn rijbewijs kwijt?

Uw rijbewijs kan worden ingevorderd:

  • Als u de maximumsnelheid met meer dan 50 km per uur overschrijdt. De Officier van Justitie beslist binnen 10 dagen hoelang u uw rijbewijs kwijt bent (voor bromfietsers geldt een maximum van 30 km te snel). Houdt u rekening met minstens 2 maanden inhouding bij een overschrijding van 50 tot 70 km/pu en minimaal 4 maanden inhouding van uw rijbewijs bij een overschrijding van 70 km/pu. Recidieve binnen 2 jaar? Dan kan de inhouding oplopen tot 6 maanden of meer. Klik hier voor de straffen bij een snelheidsoverschrijding. Bel ons om uw rijbewijs eerder terug te krijgen: 085 1307 030.

  • Als u rijdt onder te grote invloed van alcohol. De hoogte van de uitslag van de ademanalyse is bepalend voor de vraag hoelang de Officier van Justitie uw rijbewijs zal inhouden. De grens ligt bij 570 ugl.

  • Heeft u uw rijbewijs korter dan vijf jaar of bent u een beginnend bestuurder? In dat geval wordt uw rijbewijs al door de Officier van Justitie ingehouden bij een uitslag van 350 ugl of meer.
     
  • Wordt u aangehouden met een lager alcoholpromillage, dan kan toch een invordering volgen waardoor u het rijbewijs kwijt bent. Daarvoor moet u in de vijf jaar voorafgaand aan dit feit al eerder in aanraking zijn geweest met politie of justitie vanwege een vergelijkbaar feit. Bij snelheidsovertredingen geldt in beginsel een termijn van twee jaar. 
     
  • Heeft u het verkeer in gevaar gebracht dan kan de politie uw rijbewijs invorderen wegens Artikel 5 van de Wegenverkeerswet
Mijn rijbewijs voorlopig kwijt was voor mij, als servicemonteur, geen optie. Ik kan lastig met de trein met al mijn gereedschap. Gelukkig kon de advocaat van rijbewijsingevorderd.nl de schade beperkt houden.

Aangescherpte regels invordering rijbewijs

Per 1 juni 2011 zijn de regels rond ingevorderde rijbewijzen verscherpt. ‘Invorderen door de politie’ staat tegenwoordig in principe gelijk aan ‘inhouden door de Officier van Justitie’. Reken daarbij op tenminste twee maanden bij te hard rijden en zes maanden bij een alcoholdelict. Afhankelijk van de ernst van de overtreding kan de periode, dat het rijbewijs ingevorderd is, langer gaan duren.

Ook deze ondernemer was haar rijbewijs kwijt:

Ik ben blij dat ik een advocaat had ingeschakeld om mij te helpen het rijbewijs terug te krijgen dat ik kwijt was. Je staat tenslotte niet elke dag voor de rechter. De zitting waar het klaagschrift wordt behandeld, vond ik best spannend en dan is het fijn als je merkt dat je er niet alleen voor staat. Paula (38), onderneemster in Eindhoven

Puntenstelsel: twee keer geel is rood

Wie binnen vijf jaar opnieuw met teveel alcohol op achter het stuur wordt aangehouden, verspeelt zijn rijbewijs mogelijk helemaal.

Dit heet: de recidiveregeling ernstige verkeersdelicten (het puntenstelsel) ingevoerd voor iedereen die opnieuw veroordeeld wordt voor het rijden met alcohol op. Wie binnen vijf jaar na een eerdere onherroepelijke afdoening opnieuw wordt betrapt met een promillage hoger dan 1,3 raakt het rijbewijs van rechtswege kwijt. Oftewel, twee keer geel is rood. Om weer in het bezit te komen van een geldig rijbewijs, moet een volledig rijexamen worden afgelegd en voldaan worden aan medische geschiktheideisen van het CBR.

 

De noodzaak van goed verweer

Nu de regels zijn aangetrokken, wordt het alleen maar relevanter om een goed verweer te voeren. Verzachtende omstandigheden maakt deel uit van de afweging van de rechter. U brengt deze naar voren in een klaagschrift. De kans dat deze een succesvol effect heeft wordt aanmerkelijk groter, wanneer u de expertise van Rijbewijsingevorderd.nl inschakelt. Het klaagschrift maakt een centraal onderdeel uit van onze aanpak.

Rijbewijs kwijt? Schakel onze advocaat in!

Met meer dan 10 jaar ervaring hebben wij al een groot aantal zakelijke rijders ondersteund die hun rijbewijs kwijt waren. Neem direct nadat het rijbewijs ingevorderd is contact met ons op, dan kunnen wij u juridisch ondersteunen! Bel ons op 085 1307 030.