Rijbewijs na 10 dagen terug? Een veelvoorkomend misverstand

Ronald Kool op 16 september 2023 | Reageer

Als je rijbewijs wordt ingevorderd wegens bijvoorbeeld rijden onder invloed of een snelheidsovertreding, moet de Officier van Justitie binnen tien dagen een beslissing nemen. Deze 10 dagentermijn leidt echter vaak tot verwarring. Hoe zit het precies?

Beslissen binnen tien dagen
Volgens de wet moet de Officier van Justitie binnen tien dagen na het invorderen van het rijbewijs beslissen over het inhouden ervan. Beslist hij niet binnen deze periode, dan moet hij het rijbewijs direct aan u terugsturen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hoeft de Officier van Justitie jou niet binnen tien dagen op de hoogte te stellen van de inhouding van je rijbewijs. Hij hoeft alleen maar te beslissen of hij jouw rijbewijs langer wil houden. Deze beslissing en de datum waarop de Officier van Justitie dit neemt, worden vastgelegd op een formulier dat ik als advocaat later in mijn dossier vind.

Bericht kan later komen
Het is dus absoluut niet zo dat je je rijbewijs terugkrijgt als je binnen tien dagen geen bericht hebt ontvangen van Justitie. Dit bericht kan zelfs pas na 14 dagen komen, bij wijze van spreken. Al jarenlang worden alle ingevorderde rijbewijzen volgens vaste richtlijnen door het Openbaar Ministerie (OM) ook ingehouden. Als je rijbewijs is ingevorderd wegens alcoholgebruik tijdens het rijden, kun je het minimaal vier tot wel 12 maanden kwijt zijn. Als je te snel hebt gereden, mag je, als Justitie het zo wil, twee of meer maanden niet rijden. Tegen deze beslissing van de Officier van Justitie kan ik namens jou een klaagschrift indienen. Hierdoor wordt de periode dat je je rijbewijs moet missen vaak aanzienlijk verkort.

Wil je ook sneller weer over je rijbewijs beschikken? Bel dan 085 - 401 7633.

Reageer

Rijbewijsingevorderd.nl: toonaangevend en succesvol

Verkeersrechtadvocaat Ronald Kool begon in 2005 zijn speciale website ‘Rijbewijsingevorderd.nl’. Sindsdien heeft 'Rijbewijsingevorderd.nl' heel veel zakelijke rijders weer snel op weg geholpen. Wilt u ook snel weer rijden? Neem dan vandaag nog contact op 085 401 76 33 of gebruik het formulier op de contactpagina.

Meer weten?

Neem eens contact op of bel:
085 401 76 33
of buiten kantooruren:
06 17 09 17 10