Rijbewijs ingevorderd? Lever het zo snel mogelijk in!

Ronald Kool op 11 juli 2023 | Reageer

Wanneer de politie besluit om het rijbewijs in te vorderen, is het van groot belang dat het rijbewijs daadwerkelijk wordt ingeleverd. Vergeet iemand om een ingevorderd rijbewijs af te geven, dan kan er aan het einde van de rit een onaangename verrassing wachten.

Het spreekt voor zich dat degene van wie het rijbewijs is ingenomen ervoor moet zorgen dat het zo spoedig mogelijk bij de politie wordt ingeleverd. Maar in de praktijk maak ik regelmatig mee dat dit niet gebeurt, bijvoorbeeld omdat het rijbewijs kwijt is geraakt. In dat geval blijft de vordering tot afgifte van het rijbewijs bestaan en mag er uiteraard niet meer worden gereden!

Het niet inleveren van het rijbewijs kan op termijn vervelende gevolgen hebben voor de betrokken persoon wanneer de zaak wordt behandeld door de Officier van Justitie of de rechter. De duur van de inname van het rijbewijs wordt bij het bepalen van de lengte van de rijontzegging meegenomen. Er wordt dan een rijontzegging opgelegd waarbij de verdachte er vanuit is gegaan dat de tijd dat hij of zij het rijbewijs al heeft moeten missen, in mindering wordt gebracht op de rijontzegging. Dit is namelijk voorgeschreven volgens artikel 179 lid 6 van de Wegenverkeerswet.

Maar hiervoor is wel vereist dat het ingevorderde rijbewijs daadwerkelijk is ingeleverd! Als dit niet het geval is, heeft men geen recht op aftrek en zal de bestuurder opnieuw gedurende een bepaalde periode niet mogen rijden. Het is dus raadzaam om direct het ingevorderde rijbewijs in te leveren en zo onaangename verrassingen tijdens de zitting te voorkomen. 

Reageer

Rijbewijsingevorderd.nl: toonaangevend en succesvol

Verkeersrechtadvocaat Ronald Kool begon in 2005 zijn speciale website ‘Rijbewijsingevorderd.nl’. Sindsdien heeft 'Rijbewijsingevorderd.nl' heel veel zakelijke rijders weer snel op weg geholpen. Wilt u ook snel weer rijden? Neem dan vandaag nog contact op 085 401 76 33 of gebruik het formulier op de contactpagina.

Meer weten?

Neem eens contact op of bel:
085 401 76 33
of buiten kantooruren:
06 17 09 17 10