Politie hoeft geen bewijs van snelheidsovertreding te laten zien.

Ronald Kool op 5 juli 2023 | Reageer

Ik krijg vaak te horen dat mensen wiens rijbewijs is ingevorderd vanwege een snelheidsovertreding zeggen: "De politie heeft niet eens een meetresultaat". Men denkt ook vaak dat één politieagent geen snelheidsovertreding kan vaststellen. In dit blog wil ik ingaan op deze veelvoorkomende misverstanden.

Het is voor de politie het meest duidelijk wanneer zij bij het meten van de snelheid gebruik kunnen maken van een lasergun of radarauto. De verbalisant leest de gemeten snelheid af, noteert deze en maakt vervolgens proces-verbaal op. Het is niet nodig dat er foto's of andere bewijsstukken van deze meting in het dossier zitten. De verbalisant wordt geloofd op zijn woord, aangezien hij een officieel proces-verbaal heeft opgesteld. Een rechter twijfelt zelden aan de inhoud daarvan.

Dit geldt ook wanneer de politie een tijdje achter iemand heeft gereden en de snelheid heeft afgelezen van de geijkte boordsnelheidsmeter van de politieauto. Deze methode wordt zonder problemen geaccepteerd door een rechter, ongeacht of de agent alleen of met een collega in de auto zit. Een opsporingsambtenaar kan dus in zijn eentje een snelheidsovertreding constateren. Bij het staande houden hoeft hij niets te laten zien of mee te geven. Let dus goed op je snelheid!

Ben je aangehouden en is je rijbewijs ingevorderd? Neem dan contact met ons op: 085 401 76 33.

Reageer

Rijbewijsingevorderd.nl: toonaangevend en succesvol

Verkeersrechtadvocaat Ronald Kool begon in 2005 zijn speciale website ‘Rijbewijsingevorderd.nl’. Sindsdien heeft 'Rijbewijsingevorderd.nl' heel veel zakelijke rijders weer snel op weg geholpen. Wilt u ook snel weer rijden? Neem dan vandaag nog contact op 085 401 76 33 of gebruik het formulier op de contactpagina.

Meer weten?

Neem eens contact op of bel:
085 401 76 33
of buiten kantooruren:
06 17 09 17 10