Kan ik worden veroordeeld als de agent alleen is?

Ronald Kool op 12 juni 2023 | Reageer

Als u onverantwoord hard rijdt, bestaat er een risico dat uw rijbewijs wordt ingenomen. Maar kunt u op basis van de verklaring van één agent veroordeeld worden? Het antwoord is "Ja, dat kan!" Hieronder kunt u lezen hoe dat precies zit.

Verklaring onder ede
Bij zijn indiensttreding heeft de politieagent of BOA een eed of belofte afgelegd. Wanneer hij een proces-verbaal opmaakt, doet hij dit "Onder ede of op ambtsbelofte". Dit betekent dat hij de waarheid moet spreken en zelfs strafbaar is als hij opzettelijk liegt in zijn proces-verbaal.

Geen print-out van laserapparaat
Toch komt het vaak voor dat mensen de verklaring van de politie betwisten. Automobilisten die te snel hebben gereden eisen bijvoorbeeld een print-out van de lasergun waarmee hun snelheid is gemeten. Echter bestaat zo'n print niet. Dit komt doordat alleen het resultaat van de snelheidsmeting te zien is op het scherm van de lasergun. Sommige agenten maken weliswaar een foto van dit scherm, maar dit is niet verplicht.

Zelfs wanneer de snelheidsovertreding wordt vastgesteld met behulp van een boordsnelheidsmeter, door simpelweg achter de overtreder aan te rijden in een reguliere politieauto, wordt er vertrouwd op het woord van de agent.

Ik heb zelfs eens een bevriende en deskundige politieman meegenomen als getuige-deskundige naar de zitting van het Gerechtshof. Hij legde aan de rechter uit dat de manier waarop zijn collega de snelheid had gemeten absoluut niet kon kloppen. De afstand die werd afgelegd tijdens de achtervolging was veel te kort, de gebruikte tussenafstand voldeed niet aan de eisen en er waren nog andere tekortkomingen. Desondanks hield het Hof vast aan het proces-verbaal: "Onder ede, dus correct".

De cliënt kreeg een veroordeling, maar wel met een aanzienlijk lagere straf dan bij de Kantonrechter. Dat dan weer wel! Meer informatie nodig? Bel 085 - 401 7633

Tags:

Reageer

Rijbewijsingevorderd.nl: toonaangevend en succesvol

Verkeersrechtadvocaat Ronald Kool begon in 2005 zijn speciale website ‘Rijbewijsingevorderd.nl’. Sindsdien heeft 'Rijbewijsingevorderd.nl' heel veel zakelijke rijders weer snel op weg geholpen. Wilt u ook snel weer rijden? Neem dan vandaag nog contact op 085 401 76 33 of gebruik het formulier op de contactpagina.

Meer weten?

Neem eens contact op of bel:
085 401 76 33
of buiten kantooruren:
06 17 09 17 10