Weigeren ademanalyse na rijden met alcohol

Ronald Kool op 24 juni 2023 | Reageer

Bestuurders die onder invloed van alcohol rijden, moeten deelnemen aan een ademanalyse. Als je te veel alcohol hebt gedronken, bestaat de kans dat je je rijbewijs kwijtraakt. Wat zijn de regels en wanneer is er sprake van weigering? De politie voert regelmatig alcoholcontroles uit. Soms wordt er gebruik gemaakt van een zogenaamde fuik. Alle automobilisten, maar ook vaak scootereigenaren en bromfietsrijders, worden dan aangehouden en onderworpen aan een ademtest

Maar het kan ook gebeuren dat de politie tijdens een patrouille ziet dat een auto slingert of betrokken raakt bij een ongeval. Ook in die gevallen kan er sprake zijn van een alcoholcontrole. De bestuurder moet dan op straat kort ademen in een apparaatje dat aangeeft of er vermoeden is van alcoholgebruik. Dit is slechts een voorlopige selectiemethode. Geeft het apparaatje een P aan, dan mag de bestuurder doorrijden. Bij een A- of F-indicatie is er echter sterk vermoeden dat er te veel alcohol in het spel is. De bestuurder wordt dan aangehouden en moet mee naar het politiebureau of plaatsnemen in een bus waarin zich een ademanalyseapparaat bevindt.

De bestuurder mag niet meteen worden onderworpen aan een ademanalyse. Wanneer de politie op straat vraagt om mee te werken aan de voorlopige ademtest, moet de politie na dat moment 20 minuten wachten voordat ze kunnen beginnen met de ademanalyse. Als er geen dergelijk verzoek is gedaan, moet er 20 minuten worden gewacht na het eerste contact dat de politie met de verdachte heeft gehad. Als advocaat kijk ik altijd direct in het proces-verbaal of de tijdstippen juist zijn.

Als de politie zich niet aan de termijn van 20 minuten houdt, moet dit in alle gevallen leiden tot vrijspraak. Ook het aantal keren dat geblazen mag worden, is beperkt. Ik maak regelmatig mee in mijn praktijk dat de politie van mening is dat een verdachte geweigerd heeft om mee te werken aan de ademanalyse, terwijl de verdachte beweert wel te hebben meegewerkt, maar dat het niet lukte om een goed resultaat te behalen. In geval van medische redenen kan de politie besluiten tot een bloedonderzoek. Ook daarvoor gelden speciale regels. Als de politie denkt dat de verdachte de test saboteert, zal de verbalisant een proces-verbaal opmaken van weigering. Bent u onderworpen aan een ademanalyse of heeft u geweigerd? Neem dan contact op voor meer informatie. Bel 085-401 76 33

Reageer

Rijbewijsingevorderd.nl: toonaangevend en succesvol

Verkeersrechtadvocaat Ronald Kool begon in 2005 zijn speciale website ‘Rijbewijsingevorderd.nl’. Sindsdien heeft 'Rijbewijsingevorderd.nl' heel veel zakelijke rijders weer snel op weg geholpen. Wilt u ook snel weer rijden? Neem dan vandaag nog contact op 085 401 76 33 of gebruik het formulier op de contactpagina.

Meer weten?

Neem eens contact op of bel:
085 401 76 33
of buiten kantooruren:
06 17 09 17 10