De rechter kent uw strafblad. Wees eerlijk tegen uw advocaat!

Ronald Kool op 29 juni 2023 | Reageer

Bij het eerste contact met een cliënt stel ik altijd de vraag of dit de eerste keer is dat het rijbewijs is ingevorderd en of er al eerder een confrontatie met justitie heeft plaatsgevonden. Dit zorgt soms voor verrassingen. "Nee, hoor dit is echt de eerste keer."

 Ik hoor dit vaak, maar soms ben ik onaangenaam verrast wanneer ik uiteindelijk het strafblad in handen krijg na het opvragen van het dossier. Ondanks de verzekering van de cliënt dat hij nog nooit eerder in aanraking is gekomen met justitie, zie ik toch regelmatig eerdere overtredingen op het strafblad staan. Misdrijven zoals rijden onder invloed, mishandeling of het verlaten van de plaats van een ongeval blijven eindeloos geregistreerd in de Justitiële Documentatie, oftewel het strafblad. Overtredingen zoals te hard rijden, zelfs als hierbij geen ingevorderd rijbewijs betrokken was, blijven vijf jaar op het strafblad staan.

Wanneer ik mijn cliënten ermee confronteer dat er wel degelijk oudere feiten over hen bekend zijn bij Justitie, begint vaak langzaam maar zeker iets te dagen. Soms is men simpelweg vergeten wat er destijds gebeurd is, maar het komt ook voor dat een familielid achter het stuur zat en deze overtreding destijds via een acceptgirokaart betaald heeft. Als de maximumsnelheid met meer dan 30 km/h overschreden is, wordt de overtreding nog wel opgenomen in het strafblad. De eigenaar van het kenteken krijgt dan een aantekening op zijn strafblad. Op rijkswegen geldt een maximumsnelheid van 40 km/h.

Herhaling binnen twee jaar na afhandeling van de vorige overtreding resulteert in zwaardere straffen. Bij een nieuw misdrijf, zoals rijden onder invloed, blikt justitie vijf jaar terug. Om de kans op succes voor een bezwaarschrift na inbeslagname van het rijbewijs of de uitkomst van een rechtszaak goed te kunnen inschatten, is dus de voorgeschiedenis belangrijk. Bel 085 401 76 33 voor meer informatie.

 

Reageer

Rijbewijsingevorderd.nl: toonaangevend en succesvol

Verkeersrechtadvocaat Ronald Kool begon in 2005 zijn speciale website ‘Rijbewijsingevorderd.nl’. Sindsdien heeft 'Rijbewijsingevorderd.nl' heel veel zakelijke rijders weer snel op weg geholpen. Wilt u ook snel weer rijden? Neem dan vandaag nog contact op 085 401 76 33 of gebruik het formulier op de contactpagina.

Meer weten?

Neem eens contact op of bel:
085 401 76 33
of buiten kantooruren:
06 17 09 17 10