Weigeren ademanalyse leidt tot hoge straffen

Ronald Kool op 11 april 2023 | Reageer

Wie rijdt onder invloed van alcohol moet meedoen aan een ademanalyse. Als je te veel alcohol hebt gedronken, kun je je rijbewijs verliezen. Wat zijn de regels en wanneer wordt er gesproken van weigering?

Alcoholfuik
De politie houdt regelmatig alcoholcontroles. Soms wordt er gebruik gemaakt van een fuik. Alle automobilisten, en vaak ook scooter- en bromfietsbestuurders, worden dan gecontroleerd en onderworpen aan een ademtest.

Slingerend rijgedrag
Maar het is ook mogelijk dat tijdens een surveillance opgemerkt wordt dat een auto slingert of betrokken is geweest bij een ongeval. Ook dit kan een reden zijn voor een alcoholcontrole. De bestuurder moet dan op straat kort adem uitblazen in een apparaatje dat aangeeft of er vermoedens zijn van alcoholgebruik. Dit is een tijdelijk selectiemiddel. Als het apparaatje een P aangeeft, mag de bestuurder doorrijden. Bij een A- of F-indicatie is er een (sterk) vermoeden van overmatig alcoholgebruik. De bestuurder wordt dan meegenomen naar het politiebureau of hij moet plaatsnemen in een bus met een ademanalyseapparaat.
 

De bestuurder mag niet onmiddellijk worden onderworpen aan een ademanalyse. Als de politie heeft gevorderd om op straat mee te werken aan de voorlopige ademtest, moet de politie vanaf dat moment 20 minuten wachten voordat de ademanalyse kan beginnen. Als die vordering niet is gedaan, moet 20 minuten worden gewacht na het eerste contact dat de politie met de verdachte heeft gehad. Als advocaat kijk ik altijd direct in het proces-verbaal of de tijdstippen juist zijn.

20-minutentermijn
Als de politie zich niet aan de termijn van 20 minuten houdt, moet dit in alle gevallen leiden tot vrijspraak. Ook het aantal keren dat geblazen mag worden, is beperkt. In mijn praktijk maak ik regelmatig mee dat de politie oordeelt dat een verdachte heeft geweigerd om mee te werken aan de ademanalyse, terwijl de verdachte zegt dat hij wel heeft meegewerkt, maar dat het niet lukte om een goed resultaat te bereiken.

Bloedonderzoek
Als er sprake is van een medische reden, kan de politie besluiten tot een bloedonderzoek. Ook daarvoor gelden weer speciale regels. Als de politie denkt dat de verdachte de test saboteert, maakt de verbalisant een proces-verbaal van weigering op. Bent u onderworpen aan een ademanalyse of heeft u geweigerd? Neem dan contact op voor meer informatie. Bel: 085-401 76 33.

Reageer

Rijbewijsingevorderd.nl: toonaangevend en succesvol

Verkeersrechtadvocaat Ronald Kool begon in 2005 zijn speciale website ‘Rijbewijsingevorderd.nl’. Sindsdien heeft 'Rijbewijsingevorderd.nl' heel veel zakelijke rijders weer snel op weg geholpen. Wilt u ook snel weer rijden? Neem dan vandaag nog contact op 085 401 76 33 of gebruik het formulier op de contactpagina.

Meer weten?

Neem eens contact op of bel:
085 401 76 33
of buiten kantooruren:
06 17 09 17 10