Politie hoeft geen meetresultaat te tonen bij snelheidsovertreding

Ronald Kool op 23 augustus 2022 | Reageer

Vaak hoor ik mensen van wie het rijbewijs is ingevorderd vanwege een snelheidsovertreding zeggen: "De politie heeft niet eens een meetresultaat". Ook wordt vaak gedacht dat een politieman in zijn eentje geen snelheidsovertreding kan vaststellen. In dit blog ga ik in op deze veelgehoorde misverstanden.

Het meeste duidelijke is het voor de politie als zij, bij het meten van de snelheid, gebruik kunnen maken van een lasergun of radarauto. De verbalisant leest de gemeten snelheid af, noteert deze en maakt daarna proces-verbaal op. Het is niet nodig dat er van die meting een foto of iets anders in het dossier moet zitten. De verbalisant wordt op zijn woord geloofd omdat hij een ambtsedig proces- verbaal heeft opgemaakt. Aan de inhoud daarvan wordt door een rechter zelden getwijfeld. Datzelfde geldt als de politie een tijdje achter iemand aan heeft gereden en de snelheid heeft afgelezen van de geijkte boordsnelheidsmeter van de politieauto. Ook dat is een methode die door de rechter zomaar wordt geaccepteerd. Het maakt daarbij niet uit of de agent alleen of met een collega in de auto zit. Een opsporingsambtenaar kan dus in zijn eentje een snelheidsovertreding constateren. Bij de staandehouding hoeft hij niets te laten zien of mee te geven. Let dus op je snelheid! Toch betrapt en rijbewijs ingevorderd? Neem contact op: 085 401 76 33.

Reageer

Rijbewijsingevorderd.nl: toonaangevend en succesvol

Verkeersrechtadvocaat Ronald Kool begon in 2005 zijn speciale website ‘Rijbewijsingevorderd.nl’. Sindsdien heeft 'Rijbewijsingevorderd.nl' heel veel zakelijke rijders weer snel op weg geholpen. Wilt u ook snel weer rijden? Neem dan vandaag nog contact op 085 401 76 33 of gebruik het formulier op de contactpagina.

Meer weten?

Neem eens contact op of bel:
085 401 76 33
of buiten kantooruren:
06 17 09 17 10