Weigeren ademanalyse leidt tot forse straffen

Ronald Kool op 19 augustus 2022 | Reageer

De politie heeft het recht om, ter controle op de juiste naleving van de Wegenverkeerswet, bestuurders te onderzoeken op het gebruik van alcohol in het verkeer. Daarvoor kan de politieman het bevel gevel om mee te werken aan een ademanalyse. Wie weigert mee te werken, bewijst zichzelf meestal een slechte dienst.

Wanneer de politie het vermoeden heeft dat een bestuurder van een voertuig teveel alcohol op heeft en dus onder invloed rijdt, kan hij diegene bevelen om medewerking te verlenen aan een ademanalyse. Om een eerste selectie te doen, maakt de politie gebruik van een "blaaspijpje", tegenwoordig een apparaatje om op of in te blazen. Geeft het apparaat een A of F-indicatie, dan is er een vermoeden van teveel alcoholgebruik en besluit de politie de bestuurder aan een ademanalyse te onderwerpen. 

Die ademanalyse vindt plaats op het dichtstbijzijnde politiebureau of in een speciaal busje op de plek waar de controle wordt uitgevoerd. De eerste 20 minuten nadat op straat is gevorderd om op het "blaaspijpje" te blazen, mag er geen ademanalyse plaatsvinden. Dit is om het effect van mondalcohol te neutraliseren. Na 20 minuten krijgt de bestuurder het bevel mee te werken een de ademanalyse. Wie dat weigert, raakt vaak van de wal in de sloot. Op het weigeren van de ademanalyse staan namelijk lange rijontzeggingen en hoge geldboetes. Soms maak ik in de praktijk mee dat een client op straat een zogenaamde A-indicatie blaast. Een uitslag die duidt op "weinig teveel alcohol", en leidt tot een boete en hoogstens een geheel voorwaardelijke rijontzegging. 

Weigert zo'n bestuurder echter aan de ademanalyse mee te werken, dan riskeert hij of zij, behalve een ingevorderd rijbewijs, bovendien een rijontzegging van minstens 9 maanden en een boete van meer dan duizend euro. "Had maar meegewerkt", zeg ik dan vaak. "Dat had je een hoop ellende kunnen besparen!" Meer weten? Bel 085 - 401 7633

Reageer

Rijbewijsingevorderd.nl: toonaangevend en succesvol

Verkeersrechtadvocaat Ronald Kool begon in 2005 zijn speciale website ‘Rijbewijsingevorderd.nl’. Sindsdien heeft 'Rijbewijsingevorderd.nl' heel veel zakelijke rijders weer snel op weg geholpen. Wilt u ook snel weer rijden? Neem dan vandaag nog contact op 085 401 76 33 of gebruik het formulier op de contactpagina.

Meer weten?

Neem eens contact op of bel:
085 401 76 33
of buiten kantooruren:
061709 1710