Rijden na ingevorderd rijbewijs

Ronald Kool op 6 september 2022 | Reageer

Als het rijbewijs is ingevorderd mag er geen meter meer worden gereden. Wie dat toch doet, riskeert zelfs een celstraf.

Wie een grove snelheidsovertreding pleegt of rijdt onder invloed van alcohol, loopt het risico van een ingevorderd rijbewijs. De politie neemt het rijbewijs in  beslag en wijst de bestuurder doorgaans op de gevolgen: niet meer rijden! Ook wordt een rijverbod van een aantal uur gegeven voor het besturen van alle voertuigen. Toch maak ik het regelmatig mee dat cliënten het verbod overtreden en toch weer achter het stuur gaan zitten.

Vaak gebeurt dat meteen nadat de politie het rijbewijs heeft ingevorderd. De bestuurder loopt terug naar zijn auto en denkt, nog steeds onder invloed van alcohol, dat het geen kwaad kan dat laatste stukje naar huis te rijden. Soms staat de politie al op de uitkijk en wordt de verdachte opnieuw ingerekend en aan een ademtest onderworpen. Een andere categorie van overtreders is de groep die ondanks het ingevorderd rijbewijs toch gewoon gaat rijden omdat zij anders hun werk niet meer kunnen doen of bang zijn ontslagen te worden.

Toch rijden tijdens een ingevorderd rijbewijs is een totaal verkeerde beslissing. Want rijden na invordering van het rijbewijs is een misdrijf. Gaat iemand toch rijden nadat zijn rijbewijs is ingevorderd, dan loopt hij het risico te worden vervolgd voor tenminste vier misdrijven. Tweemaal voor rijden onder invloed, eenmaal voor het negeren van het rijverbod en eenmaal voor het rijden na invordering van het rijbewijs. Meer weten? Bel 085 4017633

Mijn advies is altijd eenduidig en duidelijk: nooit rijden na invordering van het rijbewijs. Want behalve dat je een celstraf van twee weken of een taakstraf riskeert, ben je niet verzekerd. Veroorzaak je dan een ernstig ongeluk dan moet je de rest van je leven opdraaien voor de schade. 

Tags:

Reageer

Rijbewijsingevorderd.nl: toonaangevend en succesvol

Verkeersrechtadvocaat Ronald Kool begon in 2005 zijn speciale website ‘Rijbewijsingevorderd.nl’. Sindsdien heeft 'Rijbewijsingevorderd.nl' heel veel zakelijke rijders weer snel op weg geholpen. Wilt u ook snel weer rijden? Neem dan vandaag nog contact op 085 401 76 33 of gebruik het formulier op de contactpagina.

Meer weten?

Neem eens contact op of bel:
085 401 76 33
of buiten kantooruren:
06 17 09 17 10