Veroordeeld worden op de verklaring van één agent. Kan dat zomaar?

Ronald Kool op 4 september 2022 | Reageer

Als u veel te snel rijdt, loopt u het risico dat uw rijbewijs wordt ingevorderd. Maar kunt u op basis van de verklaring van één agent worden veroordeeld? Het antwoord is "Ja, dat kan!" Lees hieronder hoe dat zit.

Verklaring op ambtseed

De politieman of BOA heeft bij zijn aanstelling een ambtseed of belofte afgelegd. Maakt hij een proces-verbaal op, dan doet hij dat "Op ambtseed of op ambtsbelofte". 

Dat betekent dat hij naar waarheid moet verklaren en zelfs een misdrijf pleegt, als hij opzettelijk jokt in zijn proces-verbaal.

Geen uitdraai lasergun
Desondanks is er vaak onbegrip als cliënten vinden dat de verklaring van de politie niet klopt. Snelheidsovertreders verlangen een uitdraai van het laserapparaat waarmee hun snelheid is vastgesteld. Zo´n uitdraai bestaat echter niet. Simpelweg omdat de uitslag van de snelheidsmeting alleen op het display van de lasergun is af te lezen. Sommige agenten maken een foto van die display, maar verplicht is dat niet.

Ook als de snelheidsovertreding wordt vastgesteld met de boordsnelheidsmeter, door met een gewone politieauto achter een snelheidsovertreder aan te rijden, wordt de agent op zijn woord geloofd.

Ik heb zelfs weleens een bevriende en deskundige politieman als getuigendeskundige mee naar de zitting van het Gerechtshof genomen. Hij legde aan de rechter uit dat de manier waarop zijn collega de snelheid had gemeten, echt niet kon kloppen. De afstand waarover de auto was achtervolgd was veel te kort, de gebruikte tussenafstand deugde niet en ook aan andere eisen was niet voldaan. Toch hield het Hof vast aan het proces-verbaal: "Op ambtseed, dus correct".

De cliënt werd veroordeeld, maar kreeg een fors lagere straf dan bij de Kantonrechter. Dat dan weer wel! Meer weten? Bel 085 - 401 7633

Tags: , en

Reageer

Rijbewijsingevorderd.nl: toonaangevend en succesvol

Verkeersrechtadvocaat Ronald Kool begon in 2005 zijn speciale website ‘Rijbewijsingevorderd.nl’. Sindsdien heeft 'Rijbewijsingevorderd.nl' heel veel zakelijke rijders weer snel op weg geholpen. Wilt u ook snel weer rijden? Neem dan vandaag nog contact op 085 401 76 33 of gebruik het formulier op de contactpagina.

Meer weten?

Neem eens contact op of bel:
085 401 76 33
of buiten kantooruren:
06 17 09 17 10