Ingevorderd rijbewijs: de richtlijnen van OM en Politierechter

Ronald Kool op 7 januari 2021 | Reageer

Voor het bestraffen van rijden onder invloed hanteren de Rechtbanken en het Openbaar Ministerie allebei hun eigen richtlijnen. Het OM is daarbij strenger dan de Politierechter.

Wie onder invloed van alcohol rijdt en wordt betrapt, moet er vanaf een uitslag van de ademanalyse van 570 Ugl rekening mee houden dat zijn of haar rijbewijs wordt ingevorderd. Ook zal er een strafzaak volgen. Dat kan bij de Politierechter zijn of bij de Officier van Justitie op een OM-hoorzitting. Zowel de Politierechter als het OM hanteren richtlijnen bij het opleggen van de straf.

De Politierechter hanteert net even soepeler richtlijnen dan de Officier van Justitie. Dat wordt het meest duidelijk bij de categorie waarbij de uitslag van de ademanalyse ligt tussen de 571 en 650 Ugl. In dat geval eist de Officier van Justitie doorgaans een onvoorwaardelijke rijontzegging, terwijl de Politierechter het houdt bij een geheel voorwaardelijke rijontzegging met een proeftijd.

Het merkwaardige is dat het openbaar Ministerie rijbewijzen, die wegens een overtreding tussen 571 en 650 Ugl zijn ingevorderd, toch door het OM voor vier maanden worden ingehouden. Heeft u geblazen tussen de 571 en 650 Ugl en is uw rijbewijs door de Officier van Justitie ingehouden, neem dan contact met ons op. Wij kunnen u dan vaak direct helpen om uw rijbewijs terug te krijgen. 

Tags:

Reageer

Rijbewijsingevorderd.nl: toonaangevend en succesvol

Verkeersrechtadvocaat Ronald Kool begon in 2005 zijn speciale website ‘Rijbewijsingevorderd.nl’. Sindsdien heeft 'Rijbewijsingevorderd.nl' heel veel zakelijke rijders weer snel op weg geholpen. Wilt u ook snel weer rijden? Neem dan vandaag nog contact op 085 401 76 33 of gebruik het formulier op de contactpagina.

Meer weten?

Neem eens contact op of bel:
085 401 76 33
of buiten kantooruren:
06 17 09 17 10