Ontzegging rijbevoegdheid, wanneer gaat het in?

Ronald Kool op 12 maart 2021 | Reageer

Regelmatig krijg ik de vraag wanneer een rijontzegging nu precies ingaat. En vooral is de vraagsteller benieuwd wanneer hij weer mag rijden. Ondanks dat de bijsluiter bij de "Kennisgeving ontzegging rijbevoegdheid" vrij duidelijk is, gaat het toch vaak mis met vervelende consequenties tot gevolg.

Als u door de rechter onherroepelijk bent veroordeeld tot een (deels) onvoorwaardelijke rijontzegging of een Strafbeschikking van de Officier van Justitie heeft gehad, krijgt daarvan een kennisgeving thuis.

Daarin staat vermeld wanneer de ontzegging rijbevoegdheid ingaat. Als uw rijbewijs niet al was ingevorderd, moet u uw rijbewijs zo snel mogelijk naar het CVOM sturen. Het rijbewijs moet uiterlijk op de laatste dag voor het in de brief genoemde tijdstip waarop de rijontzegging ingaat, zijn verstuurd. Stuurt u het rijbewijs niet of te laat op naar het CVOM, dan gaat de rijontzegging toch gewoon in.

De ontzegging van de rijbevoegdheid wordt dan echter verlengd met de tijd dat u het rijbewijs niet heeft ingeleverd. Met andere woorden: stuurt een het rijbewijs pas na bijvoorbeeld een maand in, dan duurt de rijontzegging ook een maand langer. Zorg er dus voor dat u uw rijbewijs altijd op tijd naar het CVOM stuurt en wacht altijd met rijden totdat u het rijbewijs feitelijk weer in handen heeft!

Gaat u voordat u het rijbewijs terug heeft toch rijden, dan pleegt u een misdrijf en bent u verder van huis. Was uw rijbewijs ingevorderd en had u het nog niet terug, dan zal het resterende deel van de rijontzegging aansluitend aan de inhoudingsperiode ten uitvoer worden gelegd.  Bent u gedetineerd, dan tellen de dagen die u vast zat niet mee voor de rijontzegging. Meer weten? Bel: 085 401 7633

Reageer

Rijbewijsingevorderd.nl: toonaangevend en succesvol

Verkeersrechtadvocaat Ronald Kool begon in 2005 zijn speciale website ‘Rijbewijsingevorderd.nl’. Sindsdien heeft 'Rijbewijsingevorderd.nl' heel veel zakelijke rijders weer snel op weg geholpen. Wilt u ook snel weer rijden? Neem dan vandaag nog contact op 085 401 76 33 of gebruik het formulier op de contactpagina.

Meer weten?

Neem eens contact op of bel:
085 401 76 33
of buiten kantooruren:
06 17 09 17 10