Lever ingevorderd rijbewijs ook echt in!

Ronald Kool op 22 augustus 2016 | Reageer

Wanneer de politie overgaat tot invordering van het rijbewijs, is het zaak het rijbewijs ook echt in te leveren. Wie vergeet een ingevorderd rijbewijs in te leveren, wacht aan het einde van de rit een nare verassing.

Het spreekt het voor zich dat iemand, van wie het rijbewijs is ingevorderd, er zorg voor draagt dat het rijbewijs ook zo snel mogelijk bij de politie wordt ingeleverd. Toch maak ik het in de praktijk mee dat het rijbewijs niet wordt ingeleverd, bijvoorbeeld omdat het kwijt is geraakt. De vordering tot overgifte van het rijbewijs, zoals dat heet, blijft dan staan en de bestuurder mag uiteraard niet rijden. De vervelende gevolgen van het niet inleveren van een ingevorderd rijbewijs, komen voor de client dan pas aan het einde van de rit.

Wanneer de zaak door de Officier van Justitie of de rechter wordt behandeld, wordt er rekening gehouden met de tijd dat het rijbewijs ingevorderd is geweest. Er wordt dan een rijontzegging opgelegd, waarbij de client er op rekent dat de tijd die hij het rijbewijs heeft moeten missen, op de duur van de rijontzegging in mindering wordt gebracht. Art 179 lid 6 Van de Wegenverkeerswet schrijft dat namelijk voor. Maar dan moet het rijbewijs wel ingeleverd zijn geweest! Zo niet, dan is er geen recht op aftrek en mag de bestuurder opnieuw een periode niet rijden. Lever een ingevorderd rijbewijs dus meteen in en voorkom daarmee een vervelende verassing op de zitting. Meer weten? Bel 085 - 401 7633.

Reageer

Rijbewijsingevorderd.nl: toonaangevend en succesvol

Verkeersrechtadvocaat Ronald Kool begon in 2005 zijn speciale website ‘Rijbewijsingevorderd.nl’. Sindsdien heeft 'Rijbewijsingevorderd.nl' heel veel zakelijke rijders weer snel op weg geholpen. Wilt u ook snel weer rijden? Neem dan vandaag nog contact op 085 401 76 33 of gebruik het formulier op de contactpagina.

Meer weten?

Neem eens contact op of bel:
085 401 76 33
of buiten kantooruren:
06 17 09 17 10