Puntenrijbewijs: de onverwachte gevolgen van rijden onder invloed:

Ronald Kool op 15 augustus 2016 | Reageer

Bij rijden onder invloed van alcohol denken veel bestuurders aan hun ingevorderd rijbewijs of aan een rij-ontzegging of geldboete. Maar de gevolgen zijn soms veel ingrijpender dan dat.

Wie in het verkeer gepakt wordt met teveel alcohol op, houdt waarschijnlijk wel rekening met een ingevorderd rijbewijs, een aantal maanden niet rijden of een forse geldboete. Maar als de uitslag van de ademanalyse hoger is dan 785 U/gl of als eer sprake is van herhaling binnen vijf jaar, heb ik vaak slecht nieuws te brengen.

Om met het eerste te beginnen: Wanneer de uitslag van  de ademanalyse hoger is dan 785 U/gl grijpt het CBR in. De houder van het rijbewijs krijgt een brief met de mededeling dat de geldigheid van het rijbewijs wordt geschorst in afwachting van de uitkomst van een medisch onderzoek naar de geschiktheid. Dit betreft een medische keuring door een psychiater waar niet te licht over gedacht moet worden. Wordt de bestuurder goedgekeurd, dan mag hij of zij weer rijden, tenzij het rijbewijs nog ingevorderd is of er een rij-ontzegging is opgelegd. Vindt de psychiater u niet geschikt, dan mag u niet meer rijden. Grofweg een jaar later kan een nieuwe keuring worden aangevraagd.

Het tweede onbekende gevolg vloeit voort uit de "Recidiveregeling ernstige verkeersdelicten". Kort gezegd komt het er op neer dat het rijbewijs van iemand, die binnen vijf jaar twee keer in verband met rijden onder invloed is veroordeeld, ongeldig wordt verklaard als het ademalcoholgehalte de tweede keer meer dan 570 U/gl bedraagt. In de volksmond heet deze regeling wel de "Twee keer geel is rood regeling". Dat betekent dat opnieuw rij-examen moet worden gedaan (theorie en praktijk) en er eerst een geschiktheidskeuring zal plaatsvinden voordat er een nieuw rijbewijs kan worden aangevraagd.

Het is los van alle gevolgen uiteraard sterk aan te raden niet onder invloed van alcohol aan het verkeer deel te nemen. U brengt uzelf en anderen in gevaar met alle verschrikkelijke gevolgen van dien. Meer weten? Bel 085 - 401 7633

Reageer

Rijbewijsingevorderd.nl: toonaangevend en succesvol

Verkeersrechtadvocaat Ronald Kool begon in 2005 zijn speciale website ‘Rijbewijsingevorderd.nl’. Sindsdien heeft 'Rijbewijsingevorderd.nl' heel veel zakelijke rijders weer snel op weg geholpen. Wilt u ook snel weer rijden? Neem dan vandaag nog contact op 085 401 76 33 of gebruik het formulier op de contactpagina.

Meer weten?

Neem eens contact op of bel:
085 401 76 33
of buiten kantooruren:
061709 1710