Rijbewijs terug na 10 dagen? Een hardnekkig misverstand.

Ronald Kool op 8 september 2022 | Reageer

Wanneer uw rijbewijs is ingevorderd, bijvoorbeeld wegens rijden onder invloed of een snelheidsovertreding, moet de Officier van Justitie binnen tien dagen een beslissing nemen. Een termijn die tot veel misverstanden aanleiding geeft. Hoe zit het precies?

Volgens de Wet moet de Officier van Justitie binnen tien dagen na invordering van het rijbewijs beslissen over de inhouding van het rijbewijs. Beslist hij niet binnen tien dagen, dan moet hij het rijbewijs meteen aan u terugsturen.

Anders dan veel mensen denken, hoeft de Officier van Justitie niet binnen tien dagen aan u een mededeling te doen over de inhouding van het rijbewijs. Hij hoeft alleen een beslissing te nemen over de vraag of hij uw rijbewijs langer wil houden. Die beslissing en de datum waarop de Officier van Justitie die neemt, tekent hij aan op een formulier dat ik als advocaat later bij de stukken aantref.

Het is dus beslist niet zo dat het rijbewijs aan u moet worden teruggegeven als u binnen tien dagen geen bericht heeft gehad van Justitie.

Dat bericht mag bij wijze van spreken best pas na 14 dagen komen. Al jaren worden alle ingevorderde rijbewijzen volgens vaste richtlijnen door het OM ingehouden. Is uw rijbewijs ingevorderd wegens rijden onder invloed van alcohol, dan moet u het minimaal vier tot zes maanden missen. Heeft u te snel gereden, dan mag, u als het aan Justitie ligt, twee maanden niet rijden. Tegen die beslissing van de Officier van Justitie kan ik een klaagschrift voor u indienen. Daarmee wordt de tijd dat u uw rijbewijs moet missen meestal enorm bekort. 

Wilt u uw rijbewijs ook sneller terug? Bel 085 - 401 7633

Reageer

Rijbewijsingevorderd.nl: toonaangevend en succesvol

Verkeersrechtadvocaat Ronald Kool begon in 2005 zijn speciale website ‘Rijbewijsingevorderd.nl’. Sindsdien heeft 'Rijbewijsingevorderd.nl' heel veel zakelijke rijders weer snel op weg geholpen. Wilt u ook snel weer rijden? Neem dan vandaag nog contact op 085 401 76 33 of gebruik het formulier op de contactpagina.

Meer weten?

Neem eens contact op of bel:
085 401 76 33
of buiten kantooruren:
06 17 09 17 10