Rijbewijs ingevorderd en recidive: uw strafblad is bekend.

Ronald Kool op 1 augustus 2016 | Reageer

Wanneer ik voor het eerst contact heb met een cliënt, vraag ik altijd of het de eerste keer is dat het rijbewijs is ingevorderd en of hij of zij al eerder met justitie in aanraking is geweest. Dat leidt soms tot verassingen.

"Nee, hoor dit is echt de eerste keer". Ik hoor het vaak maar soms ben ik onaangenaam verrast als ik uiteindelijk, na het opvragen van het dossier, het strafblad onder ogen krijg. Ondanks dat de cliënt met zijn hand op het hart heeft gezegd dat hij nooit eerder met justitie in aanraking is geweest, zie ik toch nogal eens eerdere overtredingen op het strafblad staan. Misdrijven, zoals rijden onder invloed, een mishandeling of het verlaten van de plaats van het ongeval, blijven levenslang in de Justitiële Documentatie, zoals het strafblad officieel heet, staan. Overtredingen, zoals te snel rijden, zelfs als dat niet heeft geleid tot een ingevorderd rijbewijs, blijven vijf jaar op het strafblad staan.

Wanneer ik mijn cliënten ermee confronteer dat er wel degelijk oudere feiten over hen bij Justitie bekend zijn, begint het vaak wel te dagen. Soms is men het gewoonweg vergeten, maar het komt ook voor dat een gezinslid de auto heeft bestuurd en er destijds door middel van een acceptgirokaart is betaald. Wanneer de maximumsnelheid met meer dan 30 km/h is overtreden, wordt de overtreding toch opgenomen in het strafblad. De kentekenhouder krijgt dan een aantekening op zijn strafblad. Op rijkswegen geldt een grens van 40 km/h.

Recidive, binnen twee jaar na afdoening van de vorige overtreding, leidt tot hogere straffen. Is er sprake van een nieuw misdrijf, zoals rijden onder invloed, dan kijkt justitie vijf jaar terug. Om de haalbaarheid van een klaagschrift na invordering van een rijbewijs of de afloop van een strafzitting goed te kunnen voorspellen is de historie dus van belang. Bel 085 401 76 33

 

 

Tags:

Reageer

Rijbewijsingevorderd.nl: toonaangevend en succesvol

Verkeersrechtadvocaat Ronald Kool begon in 2005 zijn speciale website ‘Rijbewijsingevorderd.nl’. Sindsdien heeft 'Rijbewijsingevorderd.nl' heel veel zakelijke rijders weer snel op weg geholpen. Wilt u ook snel weer rijden? Neem dan vandaag nog contact op 085 401 76 33 of gebruik het formulier op de contactpagina.

Meer weten?

Neem eens contact op of bel:
085 401 76 33
of buiten kantooruren:
061709 1710