Een client van mijn kantoor reed onder invloed met zijn wagen tegen een geparkeerde auto aan. Hij stapte uit en liep op gealarmeerde buurtbewoners af. Toen een handgemeen dreigde, maakte onze client zich uit de voeten en verliet de plaats van het ongeval. Het OM vervolgde hem daarvoor. Toch werd hij niet veroordeeld.
Op de zitting bij de Politierechter in Rotterdam moest hij zich verantwoorden omdat hij de plaats van het ongeval had verlaten zonder behoorlijk de gelegenheid te hebben geboden tot vaststelling van zijn identiteit, zoals dat in Artikel 7 van de Wegenverkeerswet staat vermeld. Namens hem voerde ik aan dat uit eerdere rechtspraak blijkt dat je als veroorzaker niet verplicht bent actief jouw gegevens achter te laten. Wel moet je een ander de gelegenheid geven om jouw identiteit en die van de auto vast te stellen.
Omdat onze client was uitgestapt, zich bij de ter plaatse gekomen eigenaar van de aangereden auto bekend had gemaakt als de bestuurder en zijn auto op de weg was achtergebleven, vond de Politierechter dat er voldoende gelegenheid was geboden om zijn identiteit vast te stellen. Dat de eigenaar van de aangereden auto en de omstanders alleen maar ruzie gingen maken en niet naar zijn identiteit hebben gevraagd, komt niet voor rekening van onze client. Hij werd dan ook niet bestraft voor doorrijden na een ongeval. Meer weten: 085 401 76 33